mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Mortsel krijgt meer treinen en extra station

Mortsel krijgt meer treinen en extra station

MORTSEL - Vanaf zondag zullen er twee extra treinen stoppen in Mortsel. Het oude station Liersesesteenweg wordt ook heropend. In Hove en Kontich zullen de treinen dan weer op compleet andere tijdstippen toekomen.

Tom Vanderbiesen

De nieuwe dienstregeling, en vooral het opnieuw in gebruik nemen van het station Liersesteenweg, roept in Mortsel nog heel wat vragen op. Oppositiepartij Mortsel-Anders zette daarom al een briefactie op, om de omwonenden op de hoogte te houden en de kans te geven hun vragen te stellen.

'Er wordt hard gewerkt om alles klaar te krijgen', zegt voorzitter Michel Albertz van Mortsel-Anders. 'Maar verder dan nieuwe schuilhokjes, verlichting, plaatsnaamborden, banken en vuilnisbakken zullen ze niet geraken. Voor de heraanleg rond de stationsomgeving is nog heel wat overleg nodig, wat de eerste maanden zeker wat verkeershinder zal veroorzaken. Wij hopen dat de omwonenden voldoende betrokken worden bij deze plannen.'

In het heropende station Liersesteenweg zullen de L-treinen stoppen, terwijl de IR-treinen in het station Oude God stoppen. Mortsel-Anders vraagt zich af wat er moet gebeuren met de treinreizigers die 's ochtends de L-trein nemen en 's avonds terugkeren met een IR-trein. 'Blijkbaar heeft de NMBS hier niet goed over nagedacht. Het lijkt ons niet erg praktisch om 's ochtends je fiets of auto aan het ene station te parkeren en 's avonds in een ander station uit te stappen.' Het hele eind te voet afleggen zal in het begin ook geen pretje zijn, aangezien de baan een nieuwe facelift krijgt.

Ook voor de reizigers uit Kontich en Hove verandert een en ander. De twee treinen die van het station Mortsel Oude-God vertrekken, rijden volgende week immers rechtstreeks naar Mechelen-Nekkerspoel, Mechelen, Vilvoorde en de drie grote Brusselse stations. De 'boemeltrein' werd een IR-trein.

In Hove zal voortaan maar een keer per uur een trein stoppen die rechtstreeks naar Mechelen en Brussel rijdt. Naar Antwerpen stoppen er nog wel twee treinen per uur.

In Kontich stoppen nog wel twee treinen per uur richting Brussel. Per uur stoppen ook twee treinen in de andere richting. Maar voor beide stations geldt dat de uurregeling aangepast is en dat de treinen dus op andere tijdstippen aankomen en vertrekken.

Niet onbelangrijk voor de gelegenheidsreizigers is dat het treinaanbod tijdens het weekend en op feestdagen ongewijzigd blijft.

NIEUWSBLAD 13-12-2008